maandag 19 september 2011

ELKE DAG EEN DRAADJE

Al eerder schreef ik erover: een bijzondere tentoonstelling in het Verzetsmuseum. En daarbij had ik het goede voornemen er snel heen gegaan.


Dat is gelukt! In de eerste week van de zomervakantie zijn we met ons thuis-gezin (4 personen) naar Amsterdam gegaan en heb ik deze tentoonstelling kunnen bekijken. DH en de kinderen gingen ondertussen naar Madame Tussaud.


De tentoonstelling was indrukwekkend. Er was een grote zaal vol met gehandwerkte spullen: wandlappen, maar ook gebruiksvoorwerpen: zakdoekjes, etuitjes, speldenkussens. Deze voorwerpen werden vaak met sinterklaas, kerst of een verjaardag cadeau gegeven aan elkaar. Er werd ook beschreven hoe ze aan hun materialen kwamen: vaak gesmokkeld van buiten of van verstelwerk binnen de gevangenis.
Er was ook handwerk uit de Duitse concentratiekampen en Japanse interneringskampen. Zelfs daar lukte het vrouwen om nog bezig te zijn met hun handwerk.


Op weg naar het museum realiseerde ik me geen fototoestel bij me te hebben! Met m'n telefoon heb ik nog foto's gemaakt, maar die krijg ik niet in de computer geladen.
Gelukkig heb ik in het museum wel een Handwerken zonder Grenzen meegenomen die een heel artikel wijdde aan Titia Gorter, die heel veel mooie lappen heeft gemaakt in het 'Oranje Hotel'.


De foto's heb ik groot ingeladen. De foto's zijn dus van het blad Handwerken zonder Grenzen/Peter Smith. Het artikel is van Berthi Smith, geen onbekende in weblogland! Bij de link van het verzetsmuseum over deze tentoonstelling is nog veel meer informatie te vinden.


For my English readers: I have started an English blog

7 opmerkingen:

mainely stitching zei

I don't see anything under your English blog post link, but you know that people can just translate this one? I find it so hard to keep up more than one blog ... but maybe I'm just lazy. ;)

anneke zei

@barbara: I had to write that one when I posted this entry, I think you can use the link now.

Jantine zei

Daar wil ik ook zo graag naar toe, goed dat je me er nog eens aan herinnert!

Carolien zei

Hallo Anneke,

Interessant moet dat zijn geweest, ik heb er ook over gelezen. Leuk dat je het laat zien!

Over mijn baan: ik werk nu in crematorium Den en Rust in Bilthoven, loop mee met ervaren algemeen assistenten om daarna uiteraard zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Dat is weer iets heel anders dan baby's verzorgen en oppassen, he?! Het is nu de zorg voor mensen die aan het einde van de kringloop van het leven zijn aangekomen ... en de familie eromheen natuurlijk.

Groetjes en een fijne dag, Carolien

berthi zei

Hallo Anneke,

Geweldig dat je aandacht besteedt aan deze bijzondere expositie. Het is absoluut een aanrader! Leuk dat je het werk van Titia Gorter laat zien. Maar, ik raad iedereen aan om het borduurwerk in het echt te gaan bekijken.

marion zei

Hoi,
Het is jammer dat het zo ver weg is voor ons maar het lijkt me een pracht tentoonstelling. dank je wel voor het delen......

marcella zei

een bijzondere tentoonstelling lijkt me, ik heb destijds al zo genoten van het artikel in HZG